Përmbyten rreth 10.000 mijë hektarë tokë bujqësore në Ukrainë – Çmimet e grurit po rriten në bursa

Pasi shpërthimi shkatërroi digën Nova Kakhovka në lumin Dnieper, ukrainas Ministria e Bujqësisë bëri të ditur se sipas vlerësimeve fillestare pritet të përmbyten rreth 10.000 mijë hektarë tokë bujqësore në bregun verior të lumit.

Shumë kafshë kanë vuajtur që njerëzit po përpiqen t’i shpëtojnë nga oborret, hambarët dhe shtëpitë e përmbytura.

Një kërcënim i madh janë edhe minat që do të përfundojnë në disa zona të tjera nën valën e ujit.

Ky rajon njihet për prodhimin e melit (10% e prodhimit të përgjithshëm kombëtar), sojës (8%), grurit, panxharit të ullirit, elbit (6%), lulediellit dhe misrit.

Gjithashtu, uji nga lumi para shkatërrimit të digës përdorej për ujitje, ndaj pritet të ketë një ndikim negativ afatgjatë në bujqësinë ukrainase, një nga burimet kryesore të të ardhurave për këtë vend, i cili është ende një furnizues i rëndësishëm. drithëra si për furnizim të brendshëm ashtu edhe për eksport në Bashkimin Evropian, pjesën tjetër të Evropës, Azisë dhe Afrikës.

Çmimet e grurit në bursën e Çikagos u rritën gati 4% në 6,47 dollarë për buhel (221 €/ton). Çmimet e misrit u rritën me gati 2% në 6,09 dollarë për buhel (223 €/ton), një rritje e konsiderueshme krahasuar me javën e kaluar.


Sipas Ministrisë së Mbrojtjes së Mjedisit dhe Burimeve Natyrore të Ukrainës, një rënie dramatike e rezervuarit mund të çojë në një fatkeqësi mjedisore, por më e rrezikshme, të ndikojë në ftohjen e reaktorëve në termocentralin bërthamor Zaporozhye, që ndodhet 100 kilometra në verilindje.

Burimi: Agrotim.mk