Presidenti turk zotohet për një kushtetutë të re civile dhe liberale

“Pas zgjedhjeve do ta sjellim këtë çështje përsëri në agjendën e kombit dhe parlamentit tonë”, tha presidenti i Türkiyes, Erdoğan.

Presidenti turk Recep Tayyip Erdoğan premtoi të mërkurën se do të prezantojë një kushtetutë të re “civile dhe liberale” pas zgjedhjeve të 14 majit.

“Ne besojmë se miratimi i një kushtetute të re civile do të jetë një shërbim i rëndësishëm jo vetëm për gjyqësorin, por edhe për degët e tjera në vendin tonë. Duam të futim një kushtetutë civile dhe liberale të përgatitur nga duart e vullnetit kombëtar. Nëse mund ta arrijmë këtë, retë e fundit të mbetura mbi demokracinë tonë do të shpërndahen”, tha presidenti turk.

“Pas zgjedhjeve do ta sjellim këtë çështje përsëri në agjendën e kombit dhe parlamentit tonë”, tha Erdoğan në ceremoninë e 155-vjetorit të Këshillit të Shtetit. Erdoğan e përshkroi amendamentin kushtetues të bërë në 2017 si një nga reformat më të rëndësishme të qeverisë në historinë e Türkiyes.

“Ne kemi ngritur standardet e demokracisë sonë duke vendosur kufij më të qartë midis degëve legjislative, ekzekutive dhe gjyqësore”, tha Erdoğan.

Ai theksoi se vendosja e sistemit të qeverisjes presidenciale konsolidoi parimin e ndarjes së pushteteve në vend.

Të dielën, Türkiye do të shkojë në votime për të zgjedhur një president të ri dhe gjithashtu anëtarë të parlamentit prej 600 vendesh.