Raportohet për një skandal të madh në Gjermani, ka ndodhur para 35 vitesh…

Një pamflet antisemitik i qarkulluar në një shkollë të mesme në Gjermaninë jugore 35 vjet më parë është në qendër të një skandali politik që prek fushatën zgjedhore në Bavari dhe më gjerë.

Hubert Aiwanger, zëvendëskryeministri bavarez dhe ministri i ekonomisë i shtetit të madh dhe me ndikim të Gjermanisë jugore të Bavarisë, pranoi gjatë fundjavës se ishte përfshirë në shpërndarjen e fletëpalosjeve antisemitike gjatë viteve të shkollës së mesme në fund të viteve 1980. Aiwanger tani po përballet me presion në rritje për t’iu përgjigjur pyetjeve të papërshtatshme, me thirrjet për dorëheqjen e tij.

Aiwanger është kreu i partisë së krahut të djathtë të Votuesve të Lirë, e cila është aktive në të gjithë Gjermaninë, por është veçanërisht e suksesshme në Bavari, ku ka fituar popullaritet në rritje javët e fundit, kryesisht për shkak të Aiwanger.

‘Kush është tradhtari më i madh i atdheut?’

Me zgjedhjet për shtetin gjerman të planifikuar për në 8 tetor, çdo polemikë e zgjatur mbi politikanin mund të ndikojë jo vetëm në popullaritetin e partisë së tij, por edhe në kryeministrin bavarez Markus Söder i Unionit Kristian Social të qendrës së djathtë (CSU). CSU e Söder-it qeveris në koalicion me Votuesit e Lirë të Aiwanger-it dhe shumë besojnë se Söder synon të bëhet kancelar, raporton Politico.

E përditshmja gjermane Süddeutsche Zeitung ishte e para që raportoi të premten e kaluar në një pamflet që përshkruante një konkurs fiktive të titulluar “Kush është tradhtari më i madh i atdheut?” me çmimin e parë “Fluturim falas nëpër oxhakun e Aushvicit”, që është një referencë e frikshme për kampin nazist të përqendrimit ku u vranë të paktën një milion hebrenj gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Pavarësisht se Aiwanger e mohon kategorikisht autorësinë e tekstit, të cilin ai thotë se e konsideron “të neveritshëm dhe çnjerëzor”, zhurma politike mbi pamfletin antisemitik vazhdon të përshkallëzohet.

“Nëse akuzat kundër Hubert Aiwanger janë të vërteta, Markus Söder duhet të tërheqë menjëherë pasojat dhe të shkarkojë zëvendësin e tij,” tha Saskia Esken, bashkë drejtues i Partisë Social Demokratike (SPD) të qendrës së majtë të kancelarit Olaf Scholz, e cila është në opozitë në Bavari.

Të hënën, Scholz tha përmes një zëdhënësi se incidenti “duhet të sqarohet tërësisht dhe menjëherë”, duke shtuar se “pasojat politike” mund të jenë të nevojshme.