Rëndësia e lëngut të karotës në shëndetin e njeriut

Lëngu i karotës njihet tashmë prej 400 vitesh, por popullaritet të veçantë ka fituar vetëm në shekullin njëzet. Po përse ka ndodhur kjo? Kësaj pyetjeje i përgjigjet studimi që e transmeton ‘Koha Jonë’.

Lëngu i karotës për shëndetin tuaj:

• Është zbuluar qe ai pastron mëlçinë. Lëngu i karotes pastron organizmin në mënyrë efektive nga ndotjet. Organizmi pastrohet aq intensivisht nga ndotjet që janë nxjerrë jo vetëm me anë të jashtëqitjes dhe urinës por edhe nga poret e lëkurës. Këto ndotje të shkrira përmbajnë pigmentin e verdhë ose portokalli, prandaj lëkura nganjëherë zverdhet. Kjo vetëm dëshmon rreth një proçes tepër intensiv të mëlçive.

• shëron kancerin, lidh radikalet e lira, shëron efektivisht formimet (tumore) të reja.
Përdorimi:

shëron sëmundjet e stomakut dhe të zorrëve. Fakti, që lëngu i karotës shëron ulcera dhe tumore, është zbulimi i shekullit 20. Në fakt, është hipotezë që një prej shkaqeve kryesore të formimit të ulçerëve dhe tumoreve është ngarkesa e vazhdueshme të sistemit nervor, sidomos gjatë fëmijërisë. Prandaj mjekimi i këtyre sëmundjeve duhet të fillojmë me sqarimin e shkaqeve, të cilat kanë stimuluar acarimin e sistemit nervor (urrejtja, frika, zilia etj.)

• stabilizon tretjen dhe metabolizmin,

• ndihmon të shërohesh nga sëmundjet e ndryshme të lëkurës – p.sh. në rastin e pranisë së shume forunkujve (puçrrave në lëkurë), pezmatimin të lëkurës etj.,

• nxjerrë jashtë gurët e tëmthi,

• pastron gjakun,

• forcon zemrën dhe sistemin e qarkullimit të gjakut

• forcon organizmin, sidomos në rastin e ftohjes. Nëse keni rrufë, pikoni ne hundë lëng karote 3-4 herë në ditë.

• Lëngu i karotës ndihmon në raste e lodhjes,

• shton oreksin,

• Forcon dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve,

• përmirëson shikimin,

• Të çliron nga stresi, këshillohet në rastet e depresionit,

• Përdoret edhe për të shëruar shterpësinë (papjellori)

Çfarë përmban?

• Vitamina PP, B2, B6, C dhe E.

• Shumë hekur, kobaltin, bakër, Beta-karotin që e bën atë një prej mbrojtësit më të fort të imunitetit. Ai e forcon membranat mukoze në të gjithë organizmin, duke e mbrojtur atë nga hyrja e viruseve dhe e baktereve. Gjithashtu vepron si faktor të kopjimit të gjeneve në bërthamën e qelizave. Metabolizmi mund të stimulohet dhe aktivizohet vetëm nga karotina.

• Lëngu i karotës ka gjithashtu shumë vitamën A. Ai stimulon sintezën e albuminit dhe inkurajon rritjen e organizmit. Prandaj është shumë i këshillueshëm për fëmijët e prapambetur në aspektin fizik dhe mendor.

• Lëngu i karotës është gjithashtu burim i pazëvendësueshëm selenit. Seleni është mikroelementi më i rëndësishëm për të mbajtur funksionimin e shëndetshëm të imunitetit. Ai mbron qelizat nga proceset e liga.

Lëngu i karotës mund të përdoret së bashku me çdo lëng tjetër.

Përdorimi:

• Sipas shëndetit individual të personit, ai mund të përdor lëngun e karotës nga 0,5 deri në 3-4 litra në ditë.

• Vini re! Nëse pini për ditë gjysmë litër lëng karote, organizmi juaj do të marrë një sasi të mjaftueshme të kalciumit. Nuk këshillohet të teproni me lëngun e karotës, sepse në rastin e mbidozimit të karotinës zverdhet lëkura.

• Duke mjekuar veten me lëng karote, duhet të përjashtoni plotësisht nga menynë tuaj produkte që përmbajnë sheqer, niseshte dhe çdo lloj millesh.

• Mbani mënd, që lëngu i karotës duhet të jetë i pastruar plotësisht nga pjesëzat e thata, çfarë është e mundur vetëm duke përdorur shtrydhësen elektrike.