Shteti serb hesht karshi thirrjeve “Kur ushtria serbe të kthehet në Kosovë”, një shoqatë thërret konferencë urgjente: Numri i grafiteve po rritet

Të enjten, më 17 gusht, me fillim nga ora 11:00, në sallën e madhe të Qendrës Mediale (Terazije 3) do të mbahet një konferencë urgjente për shtyp me rastin e rritjes së ndjeshme të numrit të grafiteve me mesazhe të gjuhës së urrejtjes në hapësirën publike. dhe përmbajtje përcjellëse në rrjetet sociale që ftojnë dhe festojnë dhunën, luftën dhe gjenocidin, njoftuan nga Shoqata Krokodil.

Konferecna organizohet nga Millosh Janković, avokat, nga Shoqata Krokodil, Milena Berić dhe Vladimir Arsenijević, Milan Filipović nga YUCOM dhe Sofija Todorović nga Nisma Rinore për të Drejtat e Njeriut.

Në një periudhë prej vetëm pak ditësh, gjatë muajit korrik, në të gjithë Serbinë u krijuan më shumë se pesëdhjetë grafite të prodhuara ilegalisht me përmasa (mesatarisht) 40 m2 me mbishkrimin “Kur të kthehet ushtria në Kosovë…”.

Çdo grafit vizatohej nga mbi pesëdhjetë persona të mbledhur kryesisht rreth grupit të tifozëve Delia Sever dhe mesazhet që bënin thirrje dhe festonin dhunën, luftën dhe gjenocidin i shoqëruan këto veprime dhe u përhapën në rrjetet sociale.

Materiali për realizimin e çdo grafiti kushton mesatarisht shtatëqind euro dhe asnjë akt i vetëm vandalizimi i mureve në hapësira publike nuk është sanksionuar nga organet kompetente shtetërore.

Kjo valë grafiti u inicua me heqjen ligjore të mbishkrimit “Kur ushtria të kthehet në Kosovë…” dhe krijimi i një murale në parkun në Mitićeva Rupa nga Instituti i Kimisë, Teknologjisë dhe Metalurgjisë. Murali që artisti ka pikturuar në murin e Institutit është vandalizuar sërish brenda dhjetë ditësh.

Sot, ai mur, i cili është kthyer ligjërisht në gjendjen e mëparshme, ruhet njëzet e katër orë në ditë nga patrullat e policisë./Danas