Si shkoi dita e parë e bursës të energjisë elektrike? Qarkullimi ka qenë 40.000 euro

Energjia elektrike që tregtohej në Bursën e Maqedonisë sot do të konsumohet. Çmimi më i lartë për dërgesë është sot në orën 21:00 dhe është 170 euro për një megavat orë. Çmimi më i ulët është paguar për rrymën që kemi përdorur sot në orën 4 të mëngjesit dhe ka qenë 91 euro për megavat orë. Energjia totale e shitur në bursë është rreth 2 për qind e asaj që do të konsumojnë sot të gjithë konsumatorët në sistemin tonë, përcjell FLAKA.

Ka zbardhur dita e parë e shkëmbimit të energjisë elektrike. Pas më shumë se një dekadë e gjysmë nga përmbyllja e memorandumit të parë me të cilin MEPSO deklaroi se dëshiron dhe mund të krijojë një bursë elektrike (dhjetor 2005), më në fund dje, më 10 maj 2023, u rregullua algoritmi i Bursës së Maqedonisë, transaksionet e para me energjinë elektrike.

Po, xhiroja është simbolike në krahasim me tregjet fqinje të energjisë elektrike, por për ne është më se e rëndësishme. Sepse po fillon një epokë e re në të cilën ka dy hapa kyç që vendosin standarde të reja nga të cilat nuk ka kthim prapa.

E para është se çmimi për një megavat energji elektrike do të llogaritet nga një softuer legal, i njohur dhe i verifikuar që “askush nuk mund të telefonojë dhe të ndërhyjë apo sugjerojë” dhe do ta nxjerrë atë çmim në mënyrë transparente për çdo orë të ditës dhe natës.

E dyta është se bursa, si treg i organizuar i energjisë elektrike, garanton që shitësi i energjisë elektrike me siguri do t’i marrë të gjitha paratë në kohë për energjinë e shitur dhe blerësi do të marrë në kohë energjinë që ka paguar.

Për kompanitë dhe konsumatorët qytetarë, sinjali i çmimit i arritur në bursë nënkupton informacion në kohë dhe të saktë që është një katalizator cilësor për marrjen e vendimeve të biznesit.

Për investitorët potencialë në gjeneratorët e energjisë, informacioni i çmimeve në tregun e aksioneve do të thotë input cilësor për analizat që duhet të jenë bazë për vendimet për investime në objektet e prodhimit të energjisë.

Si shkoi dita e parë e tregtimit?

Qarkullimi i përgjithshëm me energji elektrike në bursë ditën e djeshme arriti në 39.714 euro. Gjithsej janë prodhuar 341.6 megavat orë energji elektrike për të gjitha 24 orët që do të shpërndahen dhe konsumohen sot (11 maj 2023). Sasia e nxjerrë pritet të jetë deri në 2 për qind e të gjithë konsumit të energjisë elektrike në sistemin elektrik të Maqedonisë.

Çmimi më i lartë është arritur në orën 21:00 (21:00) të ditës së sotme dhe çmimi i tij është 170 euro për një megavat orë. Për atë orë janë blerë gjithsej 12 megavat orë energji elektrike.

Çmimi më i ulët është arritur në orën 4 të mëngjesit të sotëm dhe çmimi i tij është 91 euro për një megavat orë. U shitën 21.3 megavat orë.

Sasia më e madhe e energjisë elektrike është blerë në orën 7 të mëngjesit të sotëm. Bëhet fjalë për 23.1 megavat orë, kurse çmimi është 112 euro për një megavat orë.

Çmimi për një megavat orë të blerë për një periudhë 24 ore (çmim brezi ose bazë) është 115.8 euro për një megavat orë, kurse çmimi për orët e shtrenjta (çmimi i pikut). Zakonisht vlen për blerjet nga ora 8 e mëngjesit deri në 22:00.

Të gjitha detajet janë në këtë link http://dam.memo.mk/?fbclid=IwAR1etv6hnFji4r-f8-SZbrnjeDMyiW1OHLXKcOlLXSlttEQ9cUpDDzmhK5E