Sigurohet ilaçi për ethet hemorragjike Krime-Kongo, mjekja në gjendje stabile

Është siguruar medikamenti për ethet hemorragjike Krime-Kongo dhe infermierja në Klinikën Infektive është në gjendje stabile. Informacionin për MPB-në e ka konfirmuar drejtoresha e klinikës, Milena Stevanoviq.

– E kemi blerë menjëherë këtë ilaç. Është shumë e rrallë, gjendet vetëm në vendet ku ka një numër të madh të sëmurësh. Por në bashkëpunim me Organizatën Botërore të Shëndetësisë dhe Mjekët pa Kufij arritëm që në një kohë shumë të shkurtër të merrnim një sasi të barit, në rast se do të na duhej pacientit tonë.

Unë sinqerisht shpresoj se nuk do të kemi një situatë të tillë për ta përdorur atë. Por nëse kemi nevojë për atë ilaç, ne e kemi atë. Ilaçi jepet vetëm në një situatë tjetër, kur nuk ka zgjidhje tjetër, në rast të pasqyrës klinike jashtëzakonisht të vështirë, sqaroi Stevanoviq për MPB-në.

Siç shtoi ajo, është një ilaç antiviral që jepet dhe përdoret në të ndryshme virale, rrallë dhe pak, por përdoret në infeksione të ndryshme virale.

– E kemi përdorur një herë në trajtimin e hepatitit C kronik, shumë kohë më parë, nuk është një medikament specifik për kongo-krimenë, por kolegë që trajtojnë kongo-krimenë në botë në zona endemike me një numër të madh të pacientët, e përdorin atë një herë në rast të një forme shumë të rëndë klinike, si një opsion trajtimi. Pacienti është stabil dhe po monitorohet, shtoi Stevanoviç.

Në një komunikatë nga Klinika Infektive, shkruhet se pas shfaqjes së rastit të parë në vend pas disa dekadash, të gjitha institucionet shëndetësore në vend kanë reaguar me shpejtësi dhe në mënyrë të koordinuar.

– Pacientja, e cila është infektuar gjatë punës së saj, është stabile me një rritje të herëpashershme të temperaturës, pa simptoma të tjera sëmundjeje. Testet laboratorike të gjakut monitorohen çdo ditë dhe përshkruhet terapi. Në ditët në vijim, sipas zhvillimit të mundshëm të sëmundjes, presim një fazë në të cilën gjendja mund të përkeqësohet. Ilaçi, i cili është i vetmi i disponueshëm në format e rënda klinike të sëmundjes, ka mbërritur dje në vend, ndërsa dje janë mbajtur takime konsullore në internet me kolegë që monitorojnë këtë sëmundje në botë dhe kanë përvojë të madhe, thuhet në njoftim. nga Klinika Infektive.

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zlate Mehmedovic, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa çdo gjëje që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masave të marra dhe rekomandimeve të dhëna, theksoi ai.

Nuk duhet të ketë panik për situatën e re me ethet hemorragjike kongo-krime, nënvizoi ai, duke shtuar se nuk presin më shumë raste në të ardhmen e afërt.

Nga sa kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është i transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.