U zhvendosën në Zvicër, fshati dikur më i madhi në Strugë me vetëm 4 mijë banorë!

Nga ish-komuna e Veleshtës, një vendbanim modern dhe urban, sot kanë mbetur vetëm shtëpitë e zbrazëta dhe të moshuarit.

Shumica e banorëve janë larguar jashtë vendit dhe tani kanë mbetur mezi 4,000 vetë. Këtë vit, vetëm 35 nxënës të klasës së parë u regjistruan në shkollën fillore dhe në total mësojnë rreth 300 nxënës, megjithëse numri dikur ishte 1,500.

Vendasit thonë se vetëm 10 për qind e të rinjve mbeten në fshat.

Në Veleshtë ka një numër të madh të hoteleve dhe restoranteve, por punojnë vetëm në verë kur vijnë mërgimtarët.

“Ditë pazari në Veleshtë, por në vend të tezgave, në vendin e mëparshëm, që ishte vendi i ngjarjeve kryesore në Veleshtë, tani ka vetëm disa tezga. Shitësit vendas thonë se kërkohej një vend më shumë, madje edhe më herët duhej të rezervohej një vend për të sjellë një produkt. Tani situata është shumë e ndryshme nga dhjetë vjet më pare”, raporton gazetari i Alsat, Miki Trajkovski.

Përveç infrastrukturës, Veleshta gjithashtu ka probleme të shpeshta me ujin e pijshëm, veçanërisht në muajt e verës, dhe banorët inkurajohen të gërmojnë puset e tyre.