UNICEF dërgon ujë në Gaza në mes të emergjencës humanitare

Agjencia e OKB-së për fëmijë, UNICEF, tha se ishte në gjendje të sillte furnizime të mjaftueshme me ujë për 22,000 njerëz për një ditë në Gaza përmes kalimit Rafah të shtunën.

“Më shumë se 44,000 shishe me ujë të pijshëm të siguruara nga UNICEF – mezi të mjaftueshme për 22,000 njerëz për 1 ditë – kaluan sot kalimin Rafah si pjesë e një kolone prej 20 kamionësh me Gjysmëhënën e Kuqe Egjiptiane, Organizatën Botërore të Shëndetësisë dhe Programin Botëror të Ushqimit. “ thuhet në deklaratën e UNICEF-it.

Drejtoresha Ekzekutive e UNICEF-it, Catherine Russell, tha se shpërndarja e ujit ishte një “çështje për jetë a vdekje” për 1 milion fëmijë në Gaza, të cilët “po përballen me një krizë të rëndë mbrojtjeje dhe humanitare”.

“Ky ujë do të shpëtojë jetë, por nevojat janë urgjente dhe të mëdha jo vetëm për ujë, por edhe për ushqim, karburant, ilaçe dhe mallra dhe shërbime bazë. Nëse nuk mund të ofrojmë rregullisht furnizime humanitare, rrezikojmë shpërthimin e sëmundjeve serioze,” shtoi Russell.

Konflikti që zgjati për gati dy javë ka shkaktuar dëme të mëdha në sistemet e ujit dhe kanalizimeve të Gazës me kapacitet prodhues të ujit në 5% të niveleve normale, tha UNICEF.

Russell tha se fëmijët duhet të mbrohen nga dëmtimi dhe theksoi edhe një herë nevojën që agjencitë humanitare si UNICEF të jenë në gjendje të ofrojnë ndihmë të sigurt dhe të besueshme për fëmijët dhe familjet në Gaza që janë në nevojë të madhe. (politiko.mk)