Vaksinat për Covid-19 dhe grip në Angli zhvillohen më herët seç ishte menduar

Vaksinat për të mbrojtur njerëzit në rrezik kundër Covid-it dhe gripit këtë dimër do të vendosen një muaj më herët se sa ishte planifikuar në Angli, për shkak të shfaqjes së një varianti të ri Covid.

Drejtuesit e NHS në Angli thanë se mund të ishte “një dimër shumë sfidues” nëse varianti rrit rrezikun e infeksionit.

Çdokush mbi 65 vjeç, banorët e shtëpive të kujdesit për të moshuarit dhe njerëzit me imunitet të shtypur do të marrin jabs nga 11 shtatori.Plani është që të futen sa më shumë persona të kualifikuar deri më 31 tetor.

closevolume_off
Agjencia e Sigurisë Shëndetësore e Mbretërisë së Bashkuar (UKHSA) thotë se ka informacion të kufizuar në dispozicion për variantin e ri BA.2.86, por ai ka një numër të lartë mutacionesh dhe është shfaqur në disa vende.
Varianti i ri Covid BA.2.86 i gjetur në Skoci nuk klasifikohet si një variant shqetësimi, por zyrtarët shëndetësorë besojnë se përshpejtimi i programit të vaksinimit të vjeshtës do të mbrojë ata që janë në rrezik më të madh për t’u sëmurë rëndë.

Programi i vaksinimit zakonisht fillon në shtator, por qeveria e shtyu atë në tetor për të krijuar një hendek më të shkurtër midis vaksinave që administrohen dhe viruseve të dimrit që qarkullojnë.

“Qeveria duhet të planifikojë përpara më me vendosmëri vitin e ardhshëm për të shmangur një pasiguri të tillë”, thotë Tase Oputu, kryetar i Shoqërisë Mbretërore Farmaceutike, raporton BBC

Vaksinimet kundër gripit për fëmijët do të ofrohen në shkolla nga fillimi i muajit të ardhshëm.

Në Skoci, programi i vaksinimit të vjeshtës fillon më 4 shtator. Ilaçet për Covid do të ofrohen për këdo mbi 65 vjeç, ndërsa vaksinat kundër gripit do të shkojnë për mbi 50-at.