Vietnami pritet të eksportojë 1.7 milionë tonë kafe me vlerë 4.2 miliardë dollarë këtë vit

Vietnami pritet të eksportojë 1.7 milionë tonë kafe, me vlerë 4.2 miliardë dollarë amerikanë këtë vit, një nivel i ri pasi vendosi rekordin në më shumë se 4 miliardë dollarë vitin e kaluar.

Eksportet vietnameze të kafesë mund të arrijnë një nivel rekord këtë vit falë çmimeve vendase dhe globale që janë ngjitur në nivelet e tyre më të larta në 15 vitet e fundit për shkak të furnizimit të pakët, rezervave të ulëta të kafesë dhe një rritje të fortë të kërkesës globale, citon gazeta Pham Quang. Anh, drejtor i Qendrës së Informacionit të Shkëmbimit Tregtar të Vietnamit.

Objektivi prej 4.2 miliardë dollarësh do të sigurojë një bazë të fortë për objektivin e eksportit prej 6 miliardë dollarësh deri në vitin 2030.

Ndërsa industria e kafesë në Vietnam është në rrugën e duhur për një tjetër vit rekord eksporti, i nxitur nga rritja e çmimeve për shkak të mungesës së furnizimit, Vietnam News citoi ekspertët të thonë se është koha që industria të fokusohet në cilësi për të rritur vlerën e shtuar dhe për të eksportuar në mënyrë të qëndrueshme.

Sipas Departamentit të Përgjithshëm të Doganave, në nëntë muajt e parë të këtij viti, Vietnami ka eksportuar 1,266 milionë tonë kafe, me vlerë 3,16 miliardë dollarë.