Von der Leyen: Maqedonia e Veriut meriton anëtarësimin në BE, jeni në rrugë të duhur

Kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski sot realizoi takim me kryetaren e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, e cila sot ndodhet për vizitë zyrtare në Shkup.

Siç njoftojnë nga Qeveria, kryetarja Von Der Leyen ka thënë se Maqedonia e Veriut po ecën me sukses përpara në rrugën evropiane dhe se vendi nuk duhet të heqë dorë nga një e ardhme e begatë.

“Ajo tha se populli evropian ka një pikëpamje shumë pozitive për Maqedoninë e Veriut. Në këtë drejtim u theksua se Bashkimi po ndjek me kujdes rrugën e vendit si dhe vendimin për anëtarësim në BE. Në takimin me Kovaçevskin, Von der Leyen theksoi se Maqedonia e Veriut ka bërë shumë në rrugën drejt BE-së dhe e meriton anëtarësimin, prandaj edhe mbështetja e saj e fortë personale dhe bashkëpunimi me kryeministrin dhe Qeverinë, të cilat kanë politika vendimtare dhe nuk e bëjnë këtë devijojnë nga integrimi evropian i Maqedonisë së Veriut”.

“Në takim u diskutua për procesin e skriningut, i cili po ecën mirë dhe është në fazën përfundimtare, për mbështetjen e investimeve të Bashkimit Evropian në vendin tonë, si dhe për zhvillimet aktuale politike në vend. Ndryshimet kushtetuese u vlerësuan si një proces jo i thjeshtë, por që do të mundësojë më tej një rrugë të qetë drejt anëtarësimit në BE. Vendi po përparon me shpejtësi, veçanërisht në vitet e fundit, për të cilin kryetarja e Komisionit Evropian, Von der Leyen, theksoi se është një tregues i shkëlqyer për anëtarësimin sa më të shpejtë të Maqedonisë së Veriut në BE”, thuhet në njoftimin e Qeverisë për takimin në mes Kovaçevskit dhe Von der Leyen.

Sa i përket Planit të Rritjes për Ballkanin Perëndimor, u theksua se ai plan sinjalizon një të ardhme pozitive për Maqedoninë e Veriut, do të çojë në mundësi të reja ekonomike për vendin dhe synon të ofrojë një nxitje shtesë për integrimin evropian të Maqedonisë së Veriut dhe vendeve. të Ballkanit Perëndimor.

Kryeministri Kovaçevski në takim theksoi se Maqedonia e Veriut duhet të shfrytëzojë momentin dhe të fokusohet në procesin e reformave, duke pasur parasysh se dinamika e zgjerimit do të varet nga shpejtësia me të cilën vendet punojnë në evropianizimin e shoqërive.