Vuçiq vijon me financimin e Kishës Ortodokse Serbe! Milionat që nuk u publikuan kurrë…

Në seancën e mbajtur të enjten, Qeveria e Serbisë ka marrë vendim për dhurimin e 4.5 milionë eurove për Kishën Ortodokse Serbe. Pjesa më e madhe e asaj shume do të shkojë për vazhdimin e ndërtimit të kishës së Shën Savës – rreth dy milionë euro.

Qeveria e Serbisë çdo vit dhuron miliona për Kishën Ortodokse Serbe, e cila më parë ishte klasifikuar si një nga “kompanitë më të suksesshme në Serbi”. Përkundër faktit se buxheti ndanë shuma të mëdha për të dhe për kishat dhe bashkësitë e tjera fetare, qeveria pak nga pak ndan para për KPS nga rezerva buxhetore aktuale.

Vetëm në seancën e mbajtur të enjten është vendosur që në llogarinë e Kishës të derdhen 531 milionë dinarë ose rreth 4.5 milionë euro.

Pjesa më e madhe u nda për ndërtimin e kishës së Shën Savës – 236 milionë dinarë ose rreth dy milionë euro dhe 118 milionë dinarë të tjerë ose rreth një milionë euro u ndanë për Eparkinë Ortodokse Serbe të Timishoarës në Timisoara. Siç bëhet e ditur në Gazetën Zyrtare, e njëjta shumë do t’i dhurohet edhe Dioqezës së Budës në Saint-André, ndërsa për Dioqezën Ortodokse Serbe të Evropës Perëndimore në Paris janë paraparë 59 milionë dinarë ose rreth gjysmë milioni euro.

Është e vështirë të llogaritet se sa para ka marrë Kisha nga arkat e të gjithë qytetarëve në kohën e sundimit të Aleksandër Vuçiqit. Edhe pse nuk ka libra për studentë apo fëmijë të sëmurë rëndë dhe edhe pse shumë gjëra po kërcasin në shtet, Vuçiq u mburr se asnjë qeveri nuk ka ndarë aq para sa e tija në 50 vitet e fundit.

Në tre vjet e gjysmë, 43 milionë euro vetëm për Tempullin

Në vitin 2020, ai njoftoi se për tre vjet e gjysmë, 43 milionë do të ndahen veçmas nga thesari i shtetit për ndërtimin e Tempullit të Shën Savës.
Ndoshta shuma më e madhe është ndarë në mars 2019 – rreth 10 milionë euro, më pas në korrik 2020 janë ndarë rreth 8.5 milionë euro dhe një javë më vonë 1.7 milionë euro të tjera.

Nuk dihet saktësisht se sa i paguhet Kishës si donacion i rregullt dhe sipas hulumtimit të Insajderit, nga viti 2002 deri në fillim të vitit 2017, shteti ka ndarë rreth 90 milionë euro për nevojat e të gjitha kishave dhe bashkësive fetare, prej të cilave Kisha Ortodokse Serbe mori më së shumti.